Nieuws

De Wijkplaats

Vanaf 1 januari 2024 is de locatie De Wijkplaats niet meer te huur.

Vrijwilligers Dank Diner

Op vrijdag 8 sept werd er in De Terp een diner gehouden, speciaal om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet voor SODT. De vrijwilligers werden welkom geheten door de voorzitter Frans Trimpe. Samen met andere bestuursleden had hij er voor gezorgd dat de kerk er prachtig uit zag, de er heerlijk eten werd geserveerd (gekookt bij Klunder) en dat er mooie muziek ten gehore werd gebracht door Stef en Co (harp en zang). Het was een zeer geanimeerde avond!
Aan alle vrijwilligers: nogmaals dank dat jullie ook dit seizoen je weer wilt inzetten zodat er vele verschillende activiteiten kunnen plaats vinden in De Terp en de Wijkplaats.

********************

Overhandiging CD

Op 16 december 2021 heeft Rob van Bavel het eerste exemplaar van de CD die hij in oktober van dit jaar in De Terp heeft opgenomen, overhandigd aan het bestuur van De Terp.

Rob heeft in het kader van Jazz in Oudorp in De Terp gespeeld en was zo enthousiast over de akoestiek dat hij op deze locatie wel een CD wilde opnemen.

De CD is verkrijgbaar via de link Time for Ballads – The Maene Sessions | Cd’s | The Rob Shop (myonline.store)

********************

Clusius College versiert de Terp voor Kunst en Cultuurweekend

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van het Kunst en Cultuurweekend hebben een aantal leerlingen van het Clusiuscollege, opleiding Bloem en Design, de Terp voorzien van prachtige bloemstukken.

Op zaterdagmiddag 26 en zondagmiddag 27 oktober vinden er concerten plaats. De aangebrachte versieringen zullen deze concerten extra feestelijk maken.

Raadpleeg voor het programma de agenda op deze website.

Tangosalon Milonga Luz de Luna

Afgelopen zondagmiddag 26 september onderging De Terp een metamorfose.

De kerkzaal werk omgetoverd tot een Argentijnse tangosalon

Exact om twee uur klonk de eerste tango  en werden prachtige figuren gedanst door de verschillende paren.

Tangostudio Milonga Luz de Luna (milongaluzdeluna.nl) organiseerde haar eerste salon van een serie die iedere laatste zondag van de maand zal worden gehouden in De Terp.

Milonga Luz de Luna is een concept, waarbinnen wordt gewerkt aan het levend houden van een cultureel erfgoed, de Argentijnse Tango. De Argentijnse Tango is aan het einde van de 19e eeuw ontstaan in de sloppen van Buenos Aires uit een mengeling van Europese en Afrikaanse muziek- en dansstijlen.

De bandoneon is het middelpunt, de ziel van de Tangomuziek. Daarnaast maken de viool, contrabas en de piano het geheel melancholiek.

Luz de Luna houdt deze passionele dans in stand door het organiseren van lessen in leiden en volgen met de daarbij behorende technieken en sequenties.

Tweemaal per maand organiseert Luz de Luna een Salón (salón is een vrije dansgelegenheid met verschillende DJ’s en/of live muziek) en er zijn met regelmaat themagerichte workshops en specifieke lessen damestechniek.

Argentijnse Tango is er voor iedereen en is zeker niet aan leeftijd gebonden, dus is Argentijnse Tango er ook voor u! Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u wel eens kijken/proberen of de Argentijnse Tango iets is voor u? U bent dan van harte welkom op een van onze gratis introductielessen als single of als koppel.

Voor meer informatie mag u altijd contact opnemen met José Luis en Crista op nummer 06-40055485 of een e-mail sturen naar info@milongaluzdeluna.nl

U kunt ook even kijken op onze website https://milongaluzdeluna.nl/

filmpje tangosalon

********************

Open Monumentendag 2021

Fijn, dat dit jaar de Open Monumentendag weer flink bezocht werd in ons mooie kerkje. Elk jaar horen we weer: ik fiets hier dagelijks langs, maar ben nog nooit binnen geweest!

Om 15 uur was het heel gezellig druk in de kerkzaal: bewoners van de Oudorperzand en bezoekers van de dagbesteding van Magenta kwamen in de kerk voor een concertje, gegeven door Caren Polderman (zang) en Pieter Rynja (piano en orgel). Ze hadden een leuk programma voorbereid met musicalnummers, klassiekere religieuze muziek en meezingers zoals Halleluja van Cohen, Que sera sera en de Amsterdamse grachten. En het klonk allemaal als een klok!

 

Caren en Pieter bedankt voor deze mooie middag!

CD opname oktober 2021

Dat De terp een mooie akoestiek heeft, horen we regelmatig van de optredende muzikanten. Vorig jaar speel jazzpianist Rob van Bavel met het John Engels Kwintet in De Terp. Rob vond de akoestiek in het kerkje zo prachtig dat hij zijn nieuwste CD in het kerkje wil opnemen. Naast Rob van Bavel speelt op drums Marcel Seriese en op contrabas Frans van Geest.
U begrijpt dat we dat best wel bijzonder vinden en dat we ook wel een beetje trots zijn!

 

Nieuwsbericht maart 2021

Helaas is corona nog niet de wereld uit. De Terp is dus noodgedwongen nog steeds beperkt in zijn mogelijkheden. Dat betekent niet dat er helemaal niets gebeurt.
De krokussen bloeien!
Op dit moment staan de krokussen die we in november hebben geplant in bloei.
De verlichting is aangepast
De gemeente Alkmaar is begin 2020 gestart met het opstellen van een Kerkenvisie waarin een toekomst wordt geschetst voor de kerken in de gemeente. Een van de onderwerpen daarin is
duurzaamheid waarvoor door een extern bureau een energiescan is uitgevoerd. Daar zijn een aantal aanbevelingen tot verbetering uit naar voren gekomen variërend van eenvoudig te realiseren tot ingrijpend. Wij zijn gestart met de eenvoudige door alle lampen in de kerk te vervangen door LED lampen en de dimmers daarop aan te laten passen.

Inmiddels is de eerste tussenrapportage verschenen waarin alle kerken d.m.v. een “paspoort” zijn beschreven. Deze rapportage is via een zoomvergadering besproken met de deelnemende kerken. Daaruit is gebleken dat vele kerken in dezelfde situatie zitten als wij 5 jaar geleden. Teruglopend kerkbezoek, oplopende kosten en een eventuele herbestemming. Omdat wij inmiddels 5 jaar ervaring hebben met het exploiteren van een kerk hebben we aangeboden om onze ervaringen te delen.
We gaan collega’s ontvangen in De Terp en vertellen ons verhaal tijdens bijeenkomsten die door de gemeente georganiseerd zullen  worden.
Als u geïnteresseerd bent in de tussenrapportage, u kunt het vinden op de website van Erfgoed Alkmaar (www.erfgoedalkmaar.nl/kerkenvisie).

Magentazorg in De Wijkplaats
Zoals u wellicht weet, maakt Magentazorg sinds november vorig jaar voor haar dagbesteding overdag gebruik van de Wijkplaats. Dit is indertijd gestart vanwege de coronamaatregelen en de verbouwing van de Lauwershof. Deze nieuwe gebruikers zijn zo tevreden dat het contract met een jaar verlengd is. Dat is voor onze Stichting in deze tijden een mooie vaste bron van inkomsten. Een aantal eerdere gebruikers van de Wijkplaats heeft nu een plek gevonden in De Terp.
Oudorpertijden
In het blad Oudorpertijden van maart 2021 / nummer 37 (gratis te verkrijgen bij o.a. supermarkten en bibliotheek en online via www.oudorpertijden.nl) staat een interview met Frans Trimpe, onze voorzitter. Een goede manier om de vele mogelijkheden van De Terp voor Oudorp voor het voetlicht te brengen. Erbij een mooie foto van een zonnige De Terp:

24 december 2020: Kerstnachtdienst gaat niet door!
Helaas gaat de gebruikelijke Kerstnachtdienst i.v.m. Corona niet door. We hebben dit besluit tot onze spijt moeten nemen en hopen dat we volgend jaar weer samen kunnen komen op deze bijzondere avond. De voorbereidingsgroep wenst u goed Kerstdagen en het beste voor 2021.

12 september: Open Monumentendag

Ter gelegenheid van Open Monumentendag was De Terp zaterdag 12 september geopend. De organisten Pieter Rynja en Stefan Broersen bespeelden afwisselend het orgel en gaven aan belangstellenden ook uitleg bij het instrument.
In de middag werd er een drieluik gepresenteerd over het orgel door De Vrienden van het orgel. Er werden interviews getoond met organist Pieter Rynja, mentor Richard de Jager en betrokkene Tammo Udema. Ook was het orgel te horen in de film (bespeeld door Frank van Wijk) en live bespeeld door Pieter Rynja. De filmpjes zijn te zien op de website van Vrienden van het orgel.

********************

Heringebruikname orgel De Terp

Na een ingrijpende restauratie en grootschalig onderhoud is het orgel van De Terp op 14 september 2019 her-ingebruik genomen.

Wethouder Chr. Braak opende met een sleutel  het klavier, zetten de balg in werking en liet een paar tonen van het orgel horen.

Pieter Rynja, die zeer regelmatig in De Terp speelt, liet in een vijftal korte stukken de verschillende klankkleuren van het orgel horen.

Klaas Koelewijn van Flentrop gaf een toelichting op het restauratieproces en Richard de Jager vertelde over het orgelmentoraat dat door de Stichting Vrienden van het orgel is opgezet om de orgels binnen de gemeente Alkmaar bespeelbaar te maken en te houden. Hij zal als mentor van het orgel van De Terp gaan fungeren.

********************

Restauratie en groot onderhoud.

Vanaf 14 maart 2019 zal er groot onderhoud en restauratie plaats vinden van het orgel van De Terp. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de firma Flentrop uit Zaandam.

Deze werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen die we hebben ontvangen van

  • Victoriefonds
  • Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel
  • Stichting Orgelfonds Mooy (Anton J.C. Mooy, organist Joriskerk Amersfoort 1917 – 1941)
  • Hendrik Mullerfonds
  • Stichting Vrienden van De Terp
  • Boei
  • BankGiro loterij

Gedurende de tijd dat de werkzaamheden worden uitgevoerd zal het orgel niet bespeeld kunnen worden.

********************

Op de pagina ‘Vaste huurders van De Wijkplaats’ is het activiteitenprogramma van het Parkinsoncafé voor 2019 opgenomen.

********************

Jazz in Oudorp 2018

Net als vorig jaar had organisator Alexander Stegeman weer internationale sterren naar Oudorp gehaald voor het inmiddels fameuze Jazz in Oudorp.

Benjamin Herman en het Robin Nolan trio gaven op 2 november jl.  een spetterend concert voor een wederom uitverkochte Terp. Weken tevoren waren er al geen kaartjes meer verkrijgbaar.

Swingende gipsyjazz in de stijl van Django Reinhardt en Sthéphane Grappelli waarin alle muzikanten zich konden uitleven. Open doekjes na iedere solo en een ovationeel applaus aan het eind van een geweldig concert. Men is nu al benieuwd welke artiest volgende jaar zijn of haar opwachting komt maken.

(Fotografie: Moama fotografie)

Wandel4daagse door de Terp!

Op 21 juni liep net als vorig jaar de route van de wandel4daagse van de 40, 25 en 20 km lopers door De Terp! Een mooie gelegenheid om duizenden mensen de schoonheid van ons kerkje te laten bewonderden, in volle glorie, zonder de steigers die het zicht op de kerk vorig jaar belemmerden. Deze editie geen gespeelde trouwerij helaas, maar wel organist Pieter Rynja, die de lopers een hart onder de riem stak door voor hen te spelen You never walk alone. En dat werd door de lopers zeer gewaardeerd! Dank Pieter! In de Wijkplaats namen al heel wat lopers van de kortere afstanden plaats om even te genieten van een kopje koffie of warme chocomel, want het was een heel stuk frisser dan vorig jaar! Maar voor de lopers wel veel prettiger…
Bij deze een welgemeend dankjewel! aan alle vrijwilligers die al vroeg hun bed uit waren om dit mogelijk te maken!

      

Het ene moment heerst er ochtendrust in en om De Terp.

Een uur later is het het bruisende middelpunt van de etappe van de wandel4daagse.

En weer een paar uur later is alles weer in ruste.

Zomaar een selectie van de vele positieve opmerkingen die we hoorden:

Wat een fijne ontvangst…

Wat een prachtige kerk!

Dank, dat we er doorheen mogen lopen en een kijkje kunnen nemen…

Prachtig om het orgel zo te horen spelen!

You never walk alone ….

Jammer dat er geen bruid is zoals vorig jaar!

Mooi zeg…

Leuk dat dit kan! Dank u wel!

*****************************

Kerstnachtdienst in De Terp

Ook dit jaar gingen de deuren van de mooi versierde kerk weer gastvrij open voor een grote groep belangstellenden. De dienst werd geleid door ds. Ferdinand van Melle en er werd veel gezongen en gemusiceerd. Adinde Broersen was soliste en een van de liederen (Light in the hallway) werd gezongen in close harmony door Adinde, Inge de Bree, Anita Boekelaar, Stefan Broersen en Rens Boerke. Stefan speelde verder ook op piano en orgel, Inge begeleide de samenzang met trompet, Rens speelde percussie en Peter Swier de saxofoon. Bij het kyrië lied hij op de sax een kreet horen, die door merg en been ging. Het versterkte op een bijzondere manier het gebed om de nood van de wereld. Adinde stal de show door haar mooie stem en prachtige uitvoering van oa Ave Maria, Mary did you know en Halleluja. Zelf schreef ze erover:

‘De kerstnachtdienst 2017 was wat mij betreft een groot succes. De sfeer was goed, er werden mooie dingen gezegd en ik heb genoten van het maken van muziek. Mensen waren blij en ik ben van mening dat we met z’n allen een positief gevoel hebben kunnen creëren om daarmee de kerst in te gaan.
Heel erg bedankt aan iedereen die er was, mede dankzij jullie was het een mooi moment.’

Jazz in Oudorp

Op zaterdag 14 oktober jl. was het dan zover: het eerste concert van “Jazz in Oudorp”!

Het jazz kwartet Jan van Duikeren’s JVD4 gaf een fantastisch concert in De Terp. Het kwartet met Jan van Duikeren op trompet, John Engels op slagwerk, Karel Boehlee op toetsen en Aram Kersbergen op contrabas speelde het dak er af voor een overvolle kerk. De prachtige verlichting zorgde voor een uitstekende sfeer. Kortom, voor herhaling vatbaar! (foto’s: Moama fotografie)


Restauratie van voormalige kerk De Terp in Oudorp afgerond

De grondige restauratie van ‘het witte kerkje’ De Terp in Oudorp is afgerond.

Op zaterdag 9 september jl. is in het kader van Open Monumentendag de haan op de toren teruggeplaatst, de laatste stap in de cascorestauratie die door eigenaar BOEi en verschillende financiers mogelijk is gemaakt. De Terp gaat nu een nieuwe levensfase in als locatie voor culturele en maatschappelijke activiteiten, zoals concerten, trouwfeesten en exposities.

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, nam de voormalige kerk in november 2015 over van de Protestantse Gemeente Alkmaar waarna een zoektocht begon naar middelen voor de cascorestauratie. Die werden gevonden bij de Provincie Noord-Holland en de BankGiro Loterij. Samen met de bijdrage van de Protestantse Gemeente Alkmaar maakte dit de restauratie mogelijk.

Het behoud van dit beeldbepalende gebouw voor de gemeenschap van Oudorp en daaromheen, is een mijlpaal in een lange geschiedenis. Al voor het jaar 1000 stond op deze plek een kerk en zo lang als bekend is het een plek van ontmoeting en oriëntatie. De huidige restauratie heeft eer gedaan aan de historische gelaagdheid ervan, die voor het geoefende oog nog is af te lezen.

Als afronding van de restauratie is op zaterdag 9 september om 11.00 uur de haan teruggeplaatst op de toren. Bezoekers hebben het prachtige resultaat van de restauratie vanaf 11.00 uur kunnen bekijken in het kader van Open Monumentendag.

********************

Parkinson Café naar De Wijkplaats

In verband met veranderingen in het zorg- en behandelcentrum Lauwershof is het Parkinson Café van de Parkinson Vereniging Nederland onlangs verhuisd naar De Wijkplaats.

Het Parkinson Café is een ontmoetingspunt voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun partner met lotgenoten.

In de agenda vindt u meer informatie over de aktiviteiten voor de komende tijd.

Ook kunt u terecht op de website van het Parkinson Café Alkmaar: http://www.p-cafe.nl

Gezamenlijke repetitie

Onlangs vond in De Terp een gezamenlijke repetitie plaats van de koren Popart en Popcorn. De koren vonden het leuk om voor elkaar te zingen. Onderstaand een impressie.

********************

Donderdag 22 juni 2017: Plus Wandel4daagse door De Terp

Op 22 juni a.s. heeft u iets heel bijzonders kunnen beleven! Vanaf ongeveer 7.00 uur ‘s morgens liepen zo’n 3000 wandelaars in de tweede etappe van de Plus Wandel4daagse na het passeren van de stempelpost bij De Wijkplaats dwars door De Terp.

Op onderstaande link een impressie, gemaakt door RTV Noord-Holland:

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208165/Tropische-tweede-dag-voor-wandelaars-vierdaagse-Alkmaar-Ik-ben-een-zweterd

********************

De Terp in de steigers!

De buitenkant van De Terp wordt momenteel gerestaureerd door BOEi, de eigenaar van het kerkje. Daardoor staat de kerk tijdelijk in de steigers en is de deur iets minder makkelijk bereikbaar. Maar de activiteiten gaan wel gewoon door!
Geadviseerd wordt om fietsen bij De Wijkplaats te zetten.
Door wegopbrekingen in de buurt van de kerk en het tijdelijk afsluiten van het parkeerterrein naast de kerk wordt geadviseerd om iets meer tijd te nemen. Het kan zijn dat u iets verder moet lopen.

********************

Pianorecital door Fréderic Voorn

Waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis van De Terp werd het kerkje op 22 januari jl. bezocht door een bekende pianist, en wel Fréderic Voorn. Fréderic had het kerkje uitgekozen voor een klassiek pianoconcert. Hij was op De Terp attent gemaakt door een andere musicus die het kerkje vorig jaar aandeed en hij was blij verrast met de uitstraling van het kerkje, de akoestiek en de piano.
Fréderic speelde naast muziek van onder andere Bach, Schubert en Chopin ook een aantal zelf gecomponeerde werken. Het publiek genoot duidelijk bij deze vertolkingen en was ook blij met de uitleg die Fréderic gaf bij de verschillende werken.
Dat hij niet de eerste de beste is, valt op te maken uit zijn lange staat van dienst. Zo maakte hij concertreizen naar diverse landen zoals Zwitserland, Amerika, Canada, Rusland, Finland en Thailand. Hij gaf concerten in zalen zoals de Thonhalle te Zürich en het Concertgebouw te Amsterdam.
Fréderic is op diverse muzikale gebieden actief. Naast concertpianist is hij ook componist en maakt hij programma’s voor radio4. Hij dirigeert vier koren, schrijft artikelen voor diverse bladen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten. Hij geeft regelmatig concertlezingen zoals over het impressionisme en de vroege pianosonates van Beethoven.

Kortom, het was een mooi concert waar de aanwezigen zeer van hebben genoten. We hopen dat Fréderic terug blijft komen!

?
Concert Fréderic Voorn – 22 januari 2017
?
Concert Fréderic Voorn – 22 januari 2017

********************

Beursvloer van De Waaier

De beursvloer, georganiseerd door De Waaier, is al jaren een bekend fenomeen in Alkmaar. Op deze beursvloer worden mogelijkheden geboden om vragen van stichtingen, verenigingen en vrijwilligersorganisaties te ‘matchen’ met het aanbod van regionale ondernemers.

Op de beursvloer van 2016 was stichting Op De Terp voor de eerste maal aanwezig en heeft zij een aantal matches kunnen afsluiten. Zo gaat het communicatiebureau Raadhuis ons ondersteunen bij PR werkzaamheden, heeft de firma van Oosterom ons een vlaggenmast geschonken en kunnen mensen bij het kerkje heerlijk uitrusten op een bank, geschonken door Intratuin Heerhugowaard. Over het informatiebord krijgen we advies van De Jong Reclame. En verder is er contact gelegd met het Heliomare College over het bieden van ruimte voor hun voorjaarsmarkt en hun deelname aan groenonderhoud rondom De Terp.

We danken alle ondernemers voor hun bereidwillige medewerking!

dsc02751 dsc02753

********************

De Terp als springplank voor jong talent

Dat het sfeervolle kerkje De Terp ook gebruikt kan worden vanwege zijn fijne akoestiek, mag wel blijken uit het volgende:

Onlangs presenteerde Adinde, een aanstormend talent van 16 jaar, onder toeziend oog van haar trotse ouders en in aanwezigheid van vele belangstellenden haar eerste EP. Plaats van handeling was De Terp in Oudorp. Het geluid werd verzorgd door Milestone Records uit Alkmaar en de verlichting door OD&D Rentals uit Alkmaar. Beide organisaties boden hun diensten als cadeau aan, heel speciaal voor zowel Adinde als henzelf.

De presentatie was het sluitstuk van een heel proces om tot de realisatie van de EP te komen. Adinde is hard bezig om steeds weer wat nieuws uit haar stem te halen. Na het opnemen, mixen en masteren van de nummers die tijdens een ontzettend leuke opnamesessie zijn vastgelegd, kon met trots worden vastgesteld dat de EP van Adinde een feit is. En om dit te vieren, is een releaseparty georganiseerd in De Terp. Op 4 december jl. is de EP door Adinde en haar vader gepresenteerd in aanwezigheid van de gehele band die tijdens de opname heel hard heeft meegewerkt.

Milestone Records is een onafhankelijke recording studio, die ontwikkeling van muzikale vaardigheden bij jong talent hoog in het vaandel heeft staan en dit graag wil ondersteunen.

Een impressie kunt u terugvinden op:

https://youtu.be/JIkjjHIaDBs

********************

Concert Tadam! op zondag 6 november 2016

Op zondag 6 november concerteerde het vrouwenkoor Tadam! in het witte kerkje De Terp. Het was een kleurrijk geheel waarbij de dames zich van hun beste kant lieten zien en kleurrijke klanken voortbrachten. Een mooi optreden!

tadam-20161106 tadam-20161106a

Open Monumentendag 2016

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september mocht ook ons sfeervolle kerkje De Terp zich in een warme belangstelling verheugen. We hebben zo’n 150 bezoekers mogen verwelkomen. En dat is ruimschoots meer dan voorgaande jaren. Op de tegelijkertijd gehouden boekenmarkt is er voor een bedrag van €350 aan boeken verkocht en tevens voor ruim €20 aan ansichtkaarten van De Terp. We verwachten weer nieuwe ‘vrienden’ te hebben gemaakt.

Tussen de middag heeft het dameskoor Zanglust, dat wekelijks in De Terp repeteert een miniconcert gegeven. Dat werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd!

Later op de middag demonstreerden Jacinta en Anne hun veelal zelf gemaakte instrumenten die ze gebruiken bij de klank healing concerten. Deze concerten van In Resonantie vinden met regelmaat in De Terp plaats.

dsc02297   dsc02287dsc02300    dsc02303

 Kortom, we hebben een mooie dag achter de rug. Er is hard gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen!

****************

Start seizoen 2016 – 2017 De Terp

Op vrijdagavond 26 augustus jl. vond de startavond plaats van het nieuwe seizoen. Vrijwilligers en Vrienden van De Terp waren uitgenodigd in het sfeervolle kerkje om bijgepraat te worden over de activiteiten van de laatste tijd en om de plannen te vernemen voor de komende tijd.

De ruim veertig aanwezigen werden bij aankomst verwelkomd met een heerlijk kopje koffie/thee met wat lekkers. Zij hoefden verder niets te doen aangezien de hele avond werd verzorgd door de bestuursleden.

In zijn welkomstwoord schetste voorzitter Peter Schraverus in het kort de activiteiten vanuit het bestuur tot nu toe. Een van de belangrijkste punten was wel het overleg met de stichting BOEI over de financiële bijdrage die vanuit de stichting Op de Terp voor de komende jaren zal moeten worden geleverd. Die is aan de hoge kant mede door extra onderhoudskosten aan de buitengevel van het kerkje (pleisterwerk) en de klokkentoren.

Voor hun vele inspanningen in de initiatieffase werden het echtpaar Udema, Ferdinand van Melle en Gonny Loman blij verrast met een boeket bloemen.

Kosten aan de ene kant vraagt om voldoende inkomsten aan de andere kant. Vanuit het bestuur somde Frans Trimpe de nodige activiteiten op. De groep beheer en onderhoud houdt zich bezig met het nodige onderhoud aan de kerk, zowel binnen als in de tuin rondom. De groep gastvrouwen en –heren zorgen er voor dat alles rondom activiteiten tip en top verloopt. En de groep PR en communicatie spant zich in om allerlei verhuurmogelijkheden via de website en regionale communicatiekanalen te etaleren.

Tot slot van het ‘formele’ gedeelte speelde Pieter Rijnja een aantal korte werken op het Ypma orgel waarbij de verschillende klankkleuren van het orgel ten toon werden verspreid.

Onder het genot van een drankje en een hapje konden de aanwezigen nog even gezellig met elkaar doorpraten over de activiteiten die de komende tijd liggen te wachten.

IMG_6858 compr IMG_6865 compr IMG_6866 compr
IMG_6855 compr IMG_6851 compr IMG_6848 compr

***************************************

Kunst- en cultuurweekend Oudorp mei 2016

In het weekend van 21 en 22 mei 2016 vond in Oudorp het kunst- en cultuurweekend plaats. De Terp was een van de locaties waar kunstenaars hun werk exposeerden.

Gonnie van Wees-Kenter exposeerde ‘materie schilderijen’. Karin Dokter, geïnspireerd door de Bergense School, stelde diverse werken ten toon waarbij sfeer en vormgeving zorgden voor herkenning en een prettige stemming. Anke van den Bosch-onrust tenslotte toonde schilderijen in acryl op doek met als thema’s bloemen, dieren en landschappen.

Met regelmaat trad Karin Dokter tevens op als jazz-zangeres met muziek van onder andere Rita Reijs, Sarah Vaughn en Ella Fitzgerald.

Op beide dagen was er flinke belangstelling en kon De Terp laten zien dat ze ook voor soort aangelegenheden een prima locatie is!

IMG_0583IMG_0590

IMG_0588 IMG_0584  

*********************************************************************************

Weven is (een) Kunst

Een van de verenigingen die in de ‘Wijkplaats’  onderdak vindt, is de Weefkring Alkmaar .

Weefkring…Het woord alleen al brengt een sfeer mee van  ‘eeuwen en eeuwen oud’.

Ik kreeg de gelegenheid om een vergadering bij te wonen en dat éeuwenoude was niet de eerste indruk. Ik werd welkom geheten door eigentijdse vrouwen, kreeg eigentijdse koffie en eigentijdse, heerlijk verse cake.

Toen de spreekster van die morgen het woord nam, kantelde het eigentijdse beeld en belandde ik opeens in een andere wereld. Een wereld met een eigen jargon en eigen gereedschap. Weven is natuurlijk een van de oudste ambachten van de wereld, maar dat het nog steeds wordt uitgeoefend, en dat er over het hele land Weefkringen en weefcursussen bestaan, is niet echt bekend.

In de VS is dat anders. Daar kun je Weefkunst studeren en je kunt er zelfs op promoveren.  Wist ik niet. Dat er een textielmuseum in Tilburg is, wist ik trouwens ook niet. Het was stevig bijleren, die morgen.

Er werd ook weefsel getoond waarin gouddraad verwerkt was. Prachtig!

Ik realiseerde me opeens dat de farao’s in het oude Egypte al geweven kleding droegen. Hun dienaren ook, maar dat zullen wel minder kostbare stoffen geweest zijn. Geen gouddraad voor slaven, denk ik zo. In de bijbel wordt ook over weefsels gesproken. ‘De linnen lijfrok van Jozef’ wordt in Genesis al genoemd en de kleding van de hogepriester was aan strikte voorschriften onderhevig.

De lezing veranderde gaandeweg van een verhaal naar informatie over technieken, en soms raakte ik daar de draad bij kwijt. Figuurlijk dan. De termen: schering en inslag kende ik wel, maar kaardemolen, keperpellen, monnikenrand? Ik kon me er maar vaag iets bij voorstellen.

Toch…Hoe verder de morgen vorderde, hoe fascinerender het werd. Er wordt geweven met allerlei materialen. Soms zelfs met oude T-shirts en paardenhaar. Wat er getoond werd, was af en toe pure kunst. Met een grote K.  Prachtige weefsels waar enkele vrouwen ook kleding van maakten. Shawls, tafelkleden, wandversiering…te veel om op te noemen.

Iemand had zelfs theedoeken geweven. ‘In een verloren uurtje, ’zei ze. Maar die waren toch schitterend van kleur! Ik zou er trouwens nog geen kopje mee afdrogen. Veel te mooi. Gewoon aan de muur hangen! Maar ja, je kunt je kamer toch moeilijk stofferen met theedoeken. Hoewel je in de verleiding zou komen als je ziet hoe mooi ze zijn.

Ik kan me voorstellen dat vrouwen  die nog niet precies weten waar zij hun creativiteit kwijtkunnen, na het bijwonen van een vergadering van De Weefkring naar een winkel rennen om een weefgetouw aan te schaffen. Er zijn ook kleine exemplaren te koop. Lijkt me handig om mee te beginnen. Als enthousiaste buitenstaander  zeg ik: ‘Doen!’  Je loopt wel het gevaar verslaafd te raken aan weven, maar er zijn erger dingen. En wie de kans krijgt een keer zo’n lezing/ expositie mee te maken… ik kan het u aanraden.

Margreet Maljers- Kroes

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

De torenhaan…

Hij stond al een tijd niet meer rechtop, de haan van de toren van de Terp, ons witte kerkje in Oudorp. In plaats van fier over Oudorp heen te kijken, hing hij half naar beneden. Een geknakte haan. Ach… een sneu gezicht was dat toch.

De brandweer had al een paar keer geprobeerd om hem weer overeind te zetten, maar dat was niet gelukt. De haan was letterlijk te hoog gegrepen voor de brandweerlieden..

Vorige week kwamen de hulptroepen: een hoogwerker en een bedrijf dat gespecialiseerd is in dit soort klussen.

Op een koude morgen- het was echt nog winter- ging een stalen kooi de lucht in en werd de haan door een paar mannen uit zijn benarde positie gered. Een drone van de fotograaf van stichting Boei cirkelde om de toren heen en legde de beelden vast. Het losbikken was nog zo eenvoudig niet, want de haan was echt gehecht aan zijn standplaats, maar het lukte.

Toen de kooi weer beneden was liet een van de mannen de haan zien. ‘Echt bladgoud,’ prevelde hij. ‘Veertienkaraats.’ Bijna teder streelde hij over de kop en een vleugel van de haan.

‘Dat zal waar zijn,’ zei Tammo Udema, die ook aanwezig was, ‘Dat is nog een cadeau van mijn vroegere baas, Brink.’

Er waren en zijn gelukkig nog steeds mensen die zich inspannen om erfgoed te bewaren.

Ik keek toe hoe de haan voorzichtig werd neergelegd. Het komt vast allemaal goed met hem.

En nu maar wachten tot hij weer terug is..

maart 2016, geschreven door Margreet Maljers

janhaan

De haan, zoals hij in 1999 na de restauratie van De Terp werd binnen gedragen.

Vanwege ernstige scheefstand op 15 maart verwijderd voor reparatie.

JVD_MG_1695-20160315   JVD_MG_1639-20160315   JVD_MG_4231-20160315

JVDDJI_0217-20160316  fotografie Jan van Dalen voor BOEi.

STARTONTBIJT 16 MAART

Een ontbijt houden in De Terp… zou het eerder gedaan zijn? Op 16 maart was het in ieder geval een feit: als start van een nieuw tijdperk, werd er een ontbijt geserveerd voor een afvaardiging van BOEi, de Protestantse Gemeente Alkmaar en het bestuur van de Stichting Op De Terp. Eerst werd er met een glas prosecco geproost op de samenwerking van BOEi en Stichting Op De Terp. Op de grote tafel waren allerlei lekkere dingen uitgestald en in een goede sfeer werden deze heerlijkheden verorberd.

JVD_MG_1720-20160316 filmpje tangosalon  JVD_MG_1734-20160316  JVD_MG_1735-20160316

fotografie Jan van Dalen voor BOEi.